EGGS

Har man ägg så har man mat, brukar det heta. Det är lätt att hålla med, eftersom det knappast finns något annat livsmedel med så högt energiinnehåll som ett enda ägg. Dessutom kommer det i en smart förpackning som gör att det håller sig i flera månader.  

Det finns nästan inga andra livsmedel som är lika nyttiga som ägg och knappast något som kan användas till så vitt skilda rätter som Pad thai och sockerkaka. Ägg innehåller ett helt alfabet av livsviktiga vitaminer och folat, massor av mineraler och inte minst kalorier. 

Läsarnas Favoriter

Läsarnas Favoriter: VPN och Fondsparande

NordVPN
Skydda din integritet med NordVPN
Efter en omröstning har våra läsare utsett NordVPN till den bästa VPN-tjänsten. Våra användare älskar hur enkel och säker den är. Gör som tusentals andra och säkra din internetanvändning med NordVPN.
Läs mer
SAVR
Halvera dina fondavgifter med SAVR
Våra läsare har röstat fram SAVR som den bästa plattformen för fondsparande. SAVR utmanar de stora aktörerna och erbjuder marknadens bästa priser. Få mer pengar över till dig själv och börja spara smartare med SAVR.
Läs mer

Ett annat ord för kalorier är energi, som människor måste få i sig för att överleva. Däremot kan det bli lite för mycket energi som går in i kroppen jämfört med vad som förbrukas. Det kan finnas anledning att begränsa hur många kalorier man stoppar i sig. Då är det bra att veta: Hur många kalorier i ett ägg?

Hur många kalorier är det i ett ägg?

Hur många kalorier som finns i ett ägg beror så klart på hur stort ägget är. Ett normalt ägg som man köper i en livsmedelsbutik väger ungefär 55 gram och innehåller cirka 75 kalorier. Ett stort ägg som väger 70 gram innehåller cirka 95 kalorier.

Det spelar ingen roll om du äter ett ägg rått eller kokar det. Då kommer det ju inte in några extra kalorier i ägget. Däremot blir det ju mer fett i ägget om du steker det. Så hur många kalorier är det i ett stekt ägg?

  • Kokt eller rått ägg innehåller 75 kcal
  • Stekt ägg innehåller 102 kcal

De flesta kalorierna i ett ägg består av proteiner. Äggulan innehåller en hel del fett men vitan består nästan bara av proteiner. Så om du vill äta endast proteiner kan du knäcka ägget och plocka ur gulan.

Profilbild

Av Magnus Samuelsson

Mitt namn är Magnus Samuelsson. Nedan finner du alla artiklar som jag har skrivit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *