spot_img
HomeBloggBästa Sällskapsspel - inför vintermörkret

Bästa Sällskapsspel – inför vintermörkret

Under långa, mörka kvällar är det mysigt att samla vänner eller familj för att spela lite sällskapsspel tillsammans. Då får ni kvalitetstid samtidigt som ni lär er nya saker, utvecklar särskilda färdigheter, lär känna varandra bättre och inte minst har roligt. Det finns alltså många fördelar med sällskapsspel, vilket ni än väljer.

Dock kan det vara svårt att bestämma sig för vilket du ska spela eller föreslå för de andra. Kanske behöver ni till och med införskaffa ett om ni inte har så många sällskapsspel ännu. Men oroa er inte, för roliga sällskapsspel är inte alls svåra att hitta. Om ni ändå vill ha hjälp på traven kan dock den här artikeln vara till användning då vi vill tipsa om våra roligaste sällskapsspel, eller brädspel, samt i korthet förklara hur de går till. Häng med!

Med andra ord

Med andra ord är ett klassiskt familjespel som går ut på att beskriva ett ord utan att säga det. Precis som namnet indikerar måste ni förklara ordet ni blivit tilldelade med andra ord, utan att råka nämna det som faktiskt står.

Spelet går till som så att ni lägger ut en spelplan framför er och delar in er i lag, antingen två och två eller flera. Sedan får en utvald lagmedlem 30 sekunder på sig att plocka upp små brickor ur en påse där det står ett ord, ett namn eller liknande och försöka få de resterande lagkamrater att säga ordet. Om spelaren till exempel får ordet ”ost” kan hen beskriva det som hård mjölk, mus-mat, håligt smörgåspålägg, eller liknande. När de övriga lagkamraterna förstått ordet i fråga får de gissa fritt. Om de gissar rätt får laget behålla brickan som poäng på spelplanen. Ni fortsätter med så många ord ni hinner tills dess att tiden är ute.

När brickorna nått toppen på spelplanen är spelet slut, och ett vinnande lag är korat. Om ni vill spela längre kan ni vända neråt igen och lägga de nya brickorna över de gamla.

Det här spelet kommer garanterat bjuda på stress, knasiga formuleringar, high-fives och inte minst skratt. Med brickorna kan ni även spela andra klassiska spel såsom Pictionary eller Charader.

Ryktet går

Ett otroligt roligt sällskapsspel vuxna och barn är Ryktet går. Det liknar viskleken på så sätt att ett ord ska föras vidare från person till person, men genom att rita och gissa.

Ni får varsina block och pennor, samt ett kort där det finns flera ord listade. Ni slår tärningen för att se vilket ord ni får från era kort. Sedan skriver ni ner ordet och skickar blocket till nästa spelare. Spelaren ska då rita ordet som står skrivet på nästa sida i blocket. Här kan ni använda ett tidtagarur om ni vill göra det hela stressigare och på så sätt roligare. Blocket skickas därefter vidare till nästa spelare som ska gissa vad som är ritat. När du fått tillbaka ditt ursprungliga block igen är spelet slut.

För att inkludera alla spelare och avsluta på topp kan ni presentera blocken för varandra, en i taget. Då får alla se hur ordet har förändrats eller om ni lyckats behålla samma ord hela vägen.

Ryktet går är alltså precis lika enkelt och roligt som Med andra ord, även fast de skiljer sig åt på många sätt. Ni kommer säkerligen skratta en hel del under spelets gång, men även efteråt då blocken avslöjar er. Det är perfekt för fester, dessutom, om ni behöver liva upp stämningen en aning.

Alfapet

Det sista sällskapsspelet vi vill tipsa om kan även vara ett sällskapsspel för två. Alfapet är en gammal klassiker som de flesta har spelat någon gång i livet, antingen med en motspelare eller flera. Det går ut på att bygga ihop ord med bokstäver som ni har på handen eller som ligger på spelplanen.

Ni lägger ut spelplanen framför er och sätter er på varsin sida av den så att ni inte kan se varandras brickor. Ni får nämligen en liten hållare för åtta brickor med bokstäver eller symboler på som ni ska använda för att skapa ord som ni sedan lägger ut på spelplanen. När den första spelaren lagt ett ord ska nästa spelare bygga vidare på ordet som redan ligger. Orden måste alltså alltid vara ihopkopplade.

Brickorna har nummer på sig, vilket indikerar antalet poäng brickan är värd. På spelplanen finns det också indikationer som kan förändra antalet poäng det lagda ordet ger. Spelet är slut när brickorna är slut eller när ni själva väljer att ge upp. Spelaren med högst totalpoäng vinner.

Alfapet är ett lugnare och mer avslappnat spel än de andra sällskapsspelen vi tipsat om. Det är ett brädspel för två till sex spelare och det kräver både fokus och koncentration från samtliga. Trots det kommer ni säkerligen att skratta flera gånger om och garanterat få en mysig stund ihop.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer