spot_img
HomeBloggDärför är elpriset så högt

Därför är elpriset så högt

Under en lång tid har elpriserna varit höga och därför frågar sig många: Varför är elpriset så högt? Svaret är komplicerat, då de höga svenska elpriserna beror på en rad olika faktorer.

Varför är elpriset så högt och vilka är de bakomliggande orsakerna?

  • Sverige lider sedan nedläggningen av flera kärnkraftsreaktorer brist på planerbar elproduktion. Istället har Sverige satsat på utbyggd vindkraft. Det innebär att vi har gott om billig elektricitet när det blåser, men inga system som förmår leverera billig el när det är vindstilla.
  • Det svenska elnätet är inte tillräckligt väl utbyggt. Det innebär att överskottet av energi från vattenkraften i norr inte kan parera underskottet av energi i söder.
  • Sverige är en del av den europeiska elmarknaden. Det innebär att Sverige exporterar el till andra länder, vilket driver upp priserna när elpriset ute i Europa stiger.
  • På grund av kriget i Ukraina försöker EU att inte använda naturgas och olja från Ryssland, vilket också driver upp priserna.

Enligt elleverantör.net är det vitalt att jämföra elbolag innan man binder upp sig.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer