spot_img
HomeBloggIndexfonder

Indexfonder

När du köper en indexfond äger du delar av ett index, till exempel i OMX30 – Stockholmsbörsen 30 mest omsatta bolag. Att investera i en indexfond är både ett enkelt och billigt sätt att diversifiera din portfölj. Det ger dig nämligen stor exponering.

I de allra flesta fall tar dessa fonder ut väldigt låga avgifter, vilket i de flesta fall gör att avgifterna inte äter upp avkastningen. Att förlita sig på underliggande index innebär att du som investerare använder en metodik som speglar en viss marknad. På grund av de låga avgifterna är indexfonder mycket skatteeffektiva.

Att jämföra olika index är som att urskilja snöflingor. Du kommer få höra att de alla är unika.

I slutändan är den absolut viktigaste faktorn avgifterna. Ju lägre avgifter desto högre avkastning, åtminstone i väldigt stor utsträckning.

Varför är indexfonder så populära?

Indexfonder är populära av många anledningar. Dessa fonder ger god avkastning över tid, de är diversifierade och innebär lägre risk än att investera i traditionella fonder eller aktier. Indexfonder är inte heller lika volatila som enskilda aktier eller fonder, detta innebär således att det inte är lika stora kursrörelser. Tittar vi på S&P 500 (index) har de ett rekord som snittar 10 % avkastning per år. Detta inte sagt att indexfonder genererar avkastning varje år, men över en lång tidsperiod är det generellt bra genomsnittlig avkastning.

Diversifiering – investerare samt privatsparare älskar indexfonder eftersom det ger dig som investerare riskspridning. Med ett enda köp kan du som investerare äga ett stort antal företag. En andel av en indexfond baserad på S&P 500 ger dig ett ägande i hundratals bolag, medan en andel av en Nasdaq 100-fond ger exponering mot cirka 100 bolag.

Låg risk – eftersom indexfonder är diversifierade är det mindre riskabelt att investera i indexfonder än att äga enskilda aktier. Det betyder inte att du inte kan förlora pengar, men indexfonder är betydligt mindre volatila än enskilda aktier.

Låg kostnad – när du köper indexfonder betalar du en väldigt liten avgift, medan du för traditionella fonder kan betala 2-3 % årligen. Med indexfonder är kostnaden en av de absolut viktigaste faktorerna vad gäller totalavkastning.

Investeraren Warren Buffett har även han förstått det här med låga avgifter och att investera i indexfonder. År 2007 investerade Buffett 1 miljon dollar på att S&P 500 skulle slå avkastningen på en aktivt förvaltad hedgefond inom loppet av 10 år. Buffett vann med hästlängder. Enbart Buffetts seger kan räcka för att vissa investerare ska börja investera i indexfonder. Behöver du bli ytterligare övertygad – läs vidare på bästaindexfonder.se.

bästaindexfonder.se har vi sammanställt de bästa indexfonderna till lägst avgift. På hemsidan tar du del av en sammanställning av de mest fördelaktiga indexfonderna på marknaden idag samt att du som läsare får information om hur du går tillväga när du investerar och vilken exponering du bör ha i åtanke för din portföljs riskspridning.

Vi har även valt indexfonder som försöker återspegla totala index, dvs täcker större delar av till exempel svenska börsen. När du investerar i indexfonder är det även relevant att ta hänsyn till långsiktigt sparande, åtminstone 12 månader. Avslutningsivs finns det vissa skillnader mellan fonderna i vår sammanställning, men alla faller inom ett smalt intervall. 

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer