Anledningen att Systembolaget finns till, är för att alla i vårt avlånga land, inte bara för dess kunder ska kunna bli skyddade. Det är systembolaget som har all monopol på alkoholförsäljning i Sverige. Tanken bakom detta är att kunna kontrollera den konsumtion som finns. De har begränsade öppettider, kontrollerar ålder på sina kunder och de har inga kampanjpriser i butik eller webbshop.
Försäljning utan intresse för vinst
Säljs alkohol utan vinstintresse blir också skadorna färre. Systembolaget har också ansvar för att informera gällande de risker som finns med att dricka alkohol. De berättar om konsekvenser som sjukdomar, dödsfall och olyckor, vilka kan ske till följd av både för mycket alkohol men även alkoholmissbruk. Som en del av Systembolagets ansvar över att sprida information tar de också fram rapporter och håller seminarier för att visa på stöd till forskningen kring alkohol.
Läsarnas Favoriter: VPN och Fondsparande
Begränsad konsumtion
Alkohol och det eventuella missbruk det skapar drabbar både den som missbrukar det men även familj, barn samt nära och kära. Det är tack vare dessa hållpunkter som den svenska politiken prioriterat denna fråga och därför finns Systembolaget idag. WHO (Världshälsoorganisationen) har nämnt tre saker som alla länder kan använda sig av för att minska alkoholens skador hos dess invånare. De är följande:
- Alkoholpriserna behöver granskning
- Tillgänglighet av alkohol ska vara kontrollerad
- Marknadsföringen av alkohol behöver vara övervakad
Sverige använder alla tre ovan nämnda verktyg och det har i sin tur gjort att vårt land har lägre konsumtion av alkohol jämfört med resten av länderna i Europa.
Främjar god service
Systembolaget har som mål att alltid ge god service och detta görs med hjälp av kunskap. All personal har kunskap gällande vilka drycker som passar till vilka maträtter. De har ett stort sortiment med allt från champagne till starksprit. Deras främsta uppgift är att hjälpa sina kunder att göra goda val genom att informera om sitt breda utbud men också genom att, precis som tidigare nämnt, informera om riskerna med alkohol.
Det statliga monopolets kundlöfte
Systembolaget har ett kundlöfte som de måste eftersträva och i detta kundlöfte nämns tre viktiga punkter. De är följande:
- Våra kunder ska alltid känna sig välkomna
- Tillsammans med oss ska våra kunder alltid kunna upptäcka nya produkter
- Våra kunder ska alltid kunna lita på att vår försäljning sker under ansvar
Förutom kundlöftet har de också tre värderingar de arbetar efter och de är omtänksamhet, kunnighet och inspiration.
Handla i butik och online
Det finns olika möjligheter då det kommer till att handla på Systembolaget. De har butiker i följande städer:
- Uppsala
- Lund
- Malmö
- Örebro
- Linköping
- Umeå
- Norrköping
- Västerås
- Luleå
- Växjö
- Kalmar
- Borås
- Halmstad
- Jönköping
- Karlstad
- Helsingborg
- Stockholm
- Göteborg
- Visby
Allt från rom till prosecco
Systembolaget har också en hemsida där du kan söka efter vilka drycker som finns i vilka butiker. Du kan också få fram information om vilka öppettider varje butik har. Om inte annat kan du söka på Google och ange till exempel ”Systembolaget öppettider Göteborg” för att få fram en direktlänk till de olika butikerna.
När du däremot handlar online kan du välja leveranssätt och du kan välja att hämta dina varor i butik eller hos ombud mot en kostnad av 0 kronor. Du kan också välja hemleverans av dina varor och det kostar från 80 kronor i avgift.
Aktuellt hos Systembolaget
På hemsidan finns det olika artiklar som informerar om aktuella smaker på viner och andra drycker. Här finns också information om vilken dryck som passar bäst till grillat men även ett verktyg som du kan använda för att räkna ut hur mycket dryck som kommer att gå åt på din fest. På hemsidan finns också artiklar om bruk och beroende där riktiga personer får berätta om Svenska invånare som varit med om alkoholmissbruk. De berättar vad detta gjort med dem och hur de har gjort för att ta sig ur situationen.
Applikationen Måttfull
Systembolaget har tagit fram en applikation som heter ”Måttfull” och med hjälp av denna app kan du logga hur mycket du dricker och även se hur alkoholen påverkar din hälsa. Genom denna kan du se hur berusad du är genom en graf som visas utifrån mängden alkohol du registrerat. Du kan också se hur många kalorier dryckerna har. Förutom detta kan du visa historik över det du konsumerat.
Applikationen kan inte bli använd för att se hur många promille du fått i dig av alkoholen du druckit och det går inte heller att använda den som alkomätare. Systembolaget ansvarar inte för om du använder applikationen för ovan nämnda syften.
Fri tillgång i andra länder
I andra länder finns fri tillgång till alkohol och det är främst länder i Europa som har hög alkoholkonsumtion. Den förbrukning som finns hos en person som är 15 år eller äldre är på 11,3 liter per år, för länder i Europa. Detta är ren alkohol. Det globala snittet brukar ligga på 6,4 liter så Europa ligger avsevärt högre än detta.
Olika länder och alkohol
Malta är det land som har lägst konsumtion i Europa. I Litauen är konsumtionen dubbelt så stor som i till exempel Italien och Norge. Danmark är däremot ett land där alkoholkonsumtionen också är hög och i dagsläget är åldersgränsen 16 år för att köpa öl och vin som har en alkoholhalt på upp till 16,5 % i butik.
Det är också det land som har den mildaste alkoholregleringen, dock har ett förslag om ändring kommit. I landet har tidigare i år de styrande tagit fram ett förslag om att införa en åldersgräns på 18 år för att få köpa alkohol i butik. Som det är nu finns det stor lättillgänglighet på alkohol i landet och den danska myndigheten Sundhetsstyrelsen vill därför skydda sina invånare, framförallt unga människor genom den hälsoreform som blivit presenterad i landet.
Andra länders monopolbutiker
Likt Sveriges systembolag så har Norge något som heter Vinmonopolet. Här säljs starköl, vin och starksprit och butiken finns i de flesta större städer i Norge. Åldersgränsen för att köpa öl i butik i Norge är 18 år. Samma åldersgräns gäller för att köpa vin. För att köpa starksprit behöver du vara 20 år gammal. I de flesta butiker går det att köpa öl men endast fram till klockan 20.00 på vardagar samt fram till klockan 18.00 på lördagar.
Alko är Finlands motsvarighet till det svenska Systembolaget. I Finland får de som fyllt 19 år köpa alkoholhaltiga drycker. Det gäller drycker som har en halt på högst 22 %. Personer som är över 20 år får lov att köpa alla sorters alkohol. Reglerna innebär också ett förbud mot att sälja alkohol till minderåriga och de som beter sig på ett störande sätt eller uppträder märkbart påverkade, får inte heller köpa alkohol.
Är det så att en person är i sällskap med en kraftigt berusad person, får inte denna person köpa alkohol. Då kan en misstanke uppstå gällande att den som är i sällskap med den berusade, ska köpa ut alkohol till den som är påverkad, vilket inte tillåts.
Aktiva åtgärder i Europa
En diskussion gällande om aktiva åtgärder ska tas till i Europa för att minska konsumtionen av alkohol, av omtanke för sina invånare. Ett exempel på sådan åtgärd är att ett lägsta pris sätts på alkoholen, för de billigaste alkoholvarorna. Förutom detta har det också diskuterats om det ska införas varningstexter, precis som det i dagsläget finns på tobaksvaror men något krav i Europa finns inte än så länge inte.