spot_img
HomeBloggBert Sundström har hela världen som arbetsplats

Bert Sundström har hela världen som arbetsplats

Många känner igen Bert Sundströms röst när de hör honom på SVT. En behaglig röst med ett välnyanserat språk som berättar om stora och små händelser i världen. Hans stationering som nyhetskorrespondent i Moskva avslutas hösten 2022. Om det blir Sverige eller någon annanstans i världen för nästa uppdrag återstår att se. 

Snabbfakta om Bert Sundström

FödelseortStora Tuna (Borlänge)
Arbetsplats USAWashington
Arbetsplats EgyptenKairo
Arbetsplats RysslandMoskva

Bert utrikeskorrespondent på SVT

Bert Sundström bor i Moskva med sin familj. Familjen består av hans ryska fru Irina och ett numera vuxet barn. Irina, som när Bert träffade henne enbart pratade ryska, lärde sig svenska på hög nivå på bara ett halvår. Att kunna flera språk är viktigt för att göra sig förstådd i världen.

Det har noterats att i familjer där föräldrarna pratar två olika språk lär sig barnens hjärnsynapser snabbt att skilja på dem. För barnen blir det inget konstigt att kunna växla mellan olika språk när de pratar med sina föräldrar. I och med att människor reser mer över världen och träffar kärleken i främmande länder så kommer flerspråkiga familjer och personer att bli allt vanligare.

Språk ger livet nya dimensioner

Det man kan märka på flerspråkiga barn i början av deras språkutveckling är att det tar längre tid innan de kanske säger så många ord. Förståelsen brukar finnas, men man räknar ofta dem som lite långsammare i starten att prata. Det är kanske inte så konstigt eftersom de ska hålla ordning på två olika språk. När det väl släppt så är det som en vårflod av ord som kommer.

En del tror att det inte är bra att prata olika språk med barnen för att de då skulle få problem framöver. Forskningen visar tydligt att språkinlärningen inte blir det minsta skadad utan snarare tvärtom. Flerspråkiga barn har lättare att ta till sig språk längre fram.

Föräldrar för språket vidare till barnen

Det finns många olika kombinationer av språk i hemmen. En del har varit flyktingar hotade med både krig och kniv men som hittat nytt hem i Sverige. Andra har mötts genom jobb, studier eller det världsomspännande nätet, internet. Det kan göra att barnen hör två olika språk hemma och sedan ytterligare språk i förskolan och skolan. Under skoltiden så kan det dessutom adderas både engelska och ett valfritt språk.

När företag i framtiden behöver språkkunniga medarbetare så finns det en hel guldgruva av dem. Människor som kan kommunicera på flera olika språk kommer göra att barriärer bryts. Det kan med andra ord bli en helt annan längd på samarbeten världen över. 

Expats väljer livet utomlands i olika längd

Någon som är språkkunnig kanske själv gör karriär utomlands i framtiden. Det finns många platser i världen dit man kan flytta med familj och barn. Gillar man, precis som Bert Sundström, stationering utomlands så kanske Kiev är en plats man vill flytta till. Det finns många platser som lockar personer som vill arbeta i andra länder. En del vill ändå ha lite nära till sin familj och väljer Europa medan andra siktar på USA, Asien eller till och med Australien.

De populäraste länderna att utvandra till för svenskar under 2021

 • Danmark
 • Förenade kungariket Storbritannien och Irland
 • Norge
 • Tyskland
 • Finland
 • Förenta staterna USA
 • Spanien
 • Polen
 • Indien
 • Nederländerna
 • Frankrike
 • Turkiet
 • Kina
 • Irak

Det är kanske inte helt säkert att man söker på vare sig familjeliv eller flashback när man har utlandsplaner. Det finns många bra sidor på nätet där man kan skaffa sig information för ett liv i ett annat land. Många är det som i tre till fem år väljer att arbeta som expat. Så det är bättre att söka på sidor som har information om expat så får man korrekt information direkt. 

Att bo och arbeta i ett annat land ger en stor förståelse för hur det är för andra att komma till Sverige. Åker man till ett land där man knappt själv kan språket får man försöka hitta en språkkurs för att lära sig det. Även om arbetsspråket är engelska så kan det vara bra att göra sig förstådd i affären när man ska handla.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer