spot_img
HomeBloggBrädspel topplista

Brädspel topplista

Nedanför går vi igenom vilka de bästa brädspelen genom tiderna är och deras regler. Att spela brädspel ska vara kul så samla hela familjen och testa några av dom här spelen.

Kinaschack

Det här brädspelet är ett klassiskt brädspel där två till sex personer kan spela. Spelet börjar med att alla spelare väljer sin färg och placerar sina pjäser i sitt bo. Målet med brädspelet är att få alla sina pjäser in i boet på andra sidan ifrån där du startade. Det är därför viktigt om du spelar två personer att börja mittemot varandra. Det finns två sätt att röra sig på planen. Ett är att flytta sin pjäs i valfri riktigt och den andra är att hoppa över sina egna pjäser eller motståndarens. När du hoppar över en annan pjäs händer ingenting med den pjäsen. Tricket är att lyckas hoppa över så många pjäser det går i ett drag. För att lyckas med det här krävs en plats ledig mellan varje pjäs du hoppar över.

  • Spelare: 2-6
  • Speltid: 20-60 min

Den försvunna diamanten

Jakten på den försvunna diamanten har pågått sedan 50-talet. På din resa möter du tjuvar och kanske en och annan diamant du kan växla in. Spelet kan spela upp till sex personer och rekommenderas från fem år.

Spelbrickor

På spelplan lägger du ut de spelbrickor som medföljer. Det här är brickor du inte ser och de innehåller olika utmaningar under spelets gång. Förutom diamanten finns även rubin, smaragd, topaz, rövare, visum och blanka brickor. När du landar på en bricka kan du välja att slå tärningen eller att betala för den. Om du får en rubin får du 5000 kronor av banken. En smaragd är värd 4000 kronor och en topaz 3000 kronor. Om du står på guldkusten och får någon av det här brickorna får du dubbla pengarna. Spelet har också rövare som tar alla dina pengar och visum som du måste inskaffa endast när den andra spelaren har fått tag i diamanten.

Regler

Alla spelare börjar med 5000 kronor och du bestämmer om din spelpjäs ska utgå från Kairo eller Tanger (du ska tillbaka till samma plats när du har fått diamanten). Sedan slår ni tärningen om vem som ska börja spelet. Den som får högst börjar och sedan spelar ni medsols. Siffran på tärningen visar hur många steg du får ta på planen. När du förflyttar dig till sjöss eller med flyg gäller andra regler. Du kan slå eller betala för att flyga. Att flyga kan vara ett smart sätt att röra sig över större ytor på planen. När du åker båt betalar du och sen slår tärningen hur många steg du får ta.

  • Spelare: 2-6
  • Speltid: 10-40 min

Drakborgen

Här kan upp till fyra spelare försvinna in i ett brädspel som utspelar sig i en fantasymiljö. Spelarna tar an rollen som hjältar och ska ta sig in i Drakborgen och samla på sig skatter för att sedan lyckas få ut sina hjältar ur borgen igen. Den med det högsta värdet på sina skatter vinner vid spelets slut. Om ingen spelare överlever eller hinner ta sig ut ur borgen förlorar samtliga spelare.

Regler

Under spelets gång tar spelarna en rumsbricka och går in det rummet med sin karaktär. I rummet möts karaktären av olika fällor eller andra hinder för spelarens hjälte. Några rumsbrickor kan till och med skada din hjälte. Andra brickor kan förflytta din hjälte till en angränsande ruta på spelplanen. När du väl är i rummet drar du också ett rumskort. Med rumskorten kan du springa på olika typer av monster som du kan bli tvungen att strida med. Det finns vissa fällor som leder till direkt död så var försiktig.

  • Spelare: 2- 6
  • Speltid: 60 min

Mahjong brädspel

Spelet Mahjong är ett prefekt brädspel för två och går därför att spela när ni inte är så många. När du spelar Mahjong lägger du alla brickor med baksidan uppåt på bordet och blandar dom. Efter du har blandat lägger du brickorna i rader med två lager. Varje rad består av 18 brickor. Spelet spelas genom att kasta ut brickor. Mahjong spelas i 16 ronder. Den spelare som har fått flest poäng efter 16 ronder vinner.

  • Spelare: 2 – 4
  • Speltid: 30-45 min

Minecraft brädspel

Mer känt som ett datorspel men nu finns spelet som brädspel. Här får spelarna utforska Overworld, gräva efter resurser och skapa byggnader. Du samlar poäng för de byggnader och skog, berg och tundra. Desto mer du bygger har du en säker vinst. Ett superroligt spel för hela familjen.

  • Spelare: 2-4
  • Speltid: 30-60 min

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer