spot_img
HomeBloggIl Tempo, det italienska köket via New York

Il Tempo, det italienska köket via New York

Il Tempo, Stockholm slog upp dörrarna första gången i början av nittiotalet. Inspirationen kom från den klassiska New York restaurangen Gino´s på Upper East Side. Det tog inte lång tid innan art deco stilen hos Il Tempo var samtalsämnet i stan. Sedan dess har massor av måltider i italienska förtecken avnjutits på restaurang Il Tempo. Restaurangens mål är att skapa menyer som är urban-gastronomiska tolkningar av det italienska köket.

Snabbfakta om Il Tempo

Vad?Italiensk Art deco restaurang i Stockholm
Var?Il Tempo ligger mitt på Södermalm
Namnet?Il Tempo med tillägget frasi, är en benämning på konjunktioner. Enbart “tempo” är ett uttryck inom musiken och betecknar musikstyckets hastighet.
Varför?För att du vill känna lite Little Italy känsla à la 90-talet

Il Tempo – menyn och maten

Menyerna på Il Tempo är inspirerande. Att inte erkänna det vore att ljuga. Redan på första uppslaget erbjuds du deras Il Tempo grande menu. Gigante vore kanske ett ännu bättre namn då den innehåller inte mindre än 5 rätter. 

Känslan av uttrycket il tempo non esiste, som ungefär betyder “tid finns inte” infinner sig. Man får plötsligt känslan av att allt måste provas här och nu. Stämningen i den fullsatta lokalen gör naturligtvis sitt till, och det är nästan att man ser Gordon Gekko och hans affärsbekanta sitta vid ett av hörnborden och hålla hov.

Två alternativ finns. Är ni ett större sällskap kan ni välja il Tempos sällskapsmenyer. Är ni en mindre grupp väljer ni direkt från à la carte menyn. Rätterna är klassiskt italienska men med en något oklar och svårförklarlig tvist. Här finns alla italienska klassiker, men med en liten extra accent. 

Il Tempo – lokal med atmosfär men utan uteservering

På Il Tempo är det lokalen som gäller. Någon uteservering finns inte. Atmosfären glider steglöst mellan tidsepokerna. Ena sekunden är intrycket tjugotalet och art deco, nästa ögonblick känns det nittiotal, för att plötsligt ändra sig till nutid.

I Italien finns det uttryck för all tid. Il Tempo giornale, il tempo sport – tid för tidningen, tid för sport, och så vidare. På Il Tempo är det tydligt att det är tid för mat, men samtidigt verkar tiden flyta mellan olika epoker.

Personalen verkar röra sig ljudlöst bland borden i lokalen. Men förmodligen är det stämningen och ljudvolymen i lokalen som skapar illusionen av att kyparen och servitrisen arbetar ljudlöst.

Brickor med italienska charkdelikatesser passerar, rågade fat med ljuvlig pasta, lukten av nyriven tryffel. Även om det är New York och Art deco, så är det mest av allt ändå italienskt.

Il Tempo a Roma

Il Tempo som namn på en restaurang är inget som är unikt för Stockholm. I både Wien, Melbourne och Chicago finns restauranger som bär detta namn, såväl som i Rom och den lombardiska stade Ceto. Även “riktiga” italienare tycker alltså att Il Tempo är ett passande namn på en restaurang, se mer på Servicekungen.

Il Tempo i Rom ligger mitt i stadens puls, med järnvägsstationen och saluhallen runt hörnet. Här serveras typisk romersk mat, så ett släktskap med il Tempo på Söder kan absolut anas. 

Om du däremot ger dig på att googla “il tempo a roma” så hamnar du bland väderleksprognoserna för Rom. Dessa kan naturligtvis också vara av intresse, speciellt om du skall ta dig över halva Rom för att besöka restaurang Il Tempo. 

Vill du veta prognosen för hela Italien, kan frasen “il tempo Italia nei prossimi giorni” vara användbar. Det blir ungefär “vädret i Italien de närmsta dagarna.”

Il Tempo på Södermalm, lika populärt då som nu

Il Tempo på Högbergsgatan på Söder har lyckats behålla sin popularitet år efter år. Vurmen för italiensk mat har kommit och gått, även om den varit populär för det mesta. Men oavsett tidsperiod så har Il Tempo fyllt borden och böckerna med bokningar. 

Det i sig är givetvis en uppmaning till alla som vill besöka Il Tempo – att boka ett bord. För som med alla populära restauranger i Stockholm, så blir det snabbt fullt, framförallt på kvällarna i slutet av veckan.

Il Tempo har mat som gillas av både ung och gammal. Även den kräsne borde här hitta något som går ner. Drycken som serveras är också den av det ädlare slaget enligt Streaminfo.

Vänta inte med ditt besök på Il Tempo. Det är som den italienske sångaren Adriano Celentano sjunger, “il tempo se ne va”, vilket ungefär blir, “Tiden går”, och visst gör den det. I morgon kan det vara försent.

Fyra i topp på Il Tempo

  • Pastan
  • Art deco-stilen
  • Stämningen
  • Känslan av nittiotal

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer