spot_img
HomeBloggNils Karlsson Pyssling – allt du vill veta om boken och filmen

Nils Karlsson Pyssling – allt du vill veta om boken och filmen

Nils Karlsson Pyssling är Astrid Lindgrens välkända saga om den lille pysslingen som bor under pojken Bertils säng. Genom att säga killevippen kan Bertil också bli liten och följa med Nisse ner i hans lilla hål. Boken från 1949 blev film 1990.

Snabbfakta om Nils Karlsson Pyssling

Boktitel Nils Karlsson PysslingNils Karlsson Pyssling flyttar in
FörfattareAstrid Lindgren
Utgavs som bok1949
Utgavs som film1990

Nils Karlsson Pyssling – en av Astrid Lindgrens första böcker

Nils Karlsson Pyssling är berättelsen om den lilla pojken med samma namn, som bor innanför ett hål under pojken Bertils säng. Sagan är skriven av Astrid Lindgren och gavs ut första gången 1949 i novellsamlingen som också hette Nils Karlsson Pyssling. Boken innehöll också åtta andra noveller av Astrid Lindgren. Bland andra Ingen rövare finns i skogen, Allra käraste syster och Peter och Petra. 1956 gavs Nils Karlsson Pyssling flyttar in ut som bilderbok med illustrationer av Ilon Wikland.

Nils Karlsson Pyssling, Bertil och råttan Tjoffsan

Berättelsen inleds med att Bertil, som vanligt, är ensam hemma sedan hans mamma och pappa gått till jobbet på fabriken. Dagarna är långsamma och ensamma. Inte minst sedan Bertils syster Märta dött för en tid sedan.

Men plötsligt en dag hör Bertil något under sin säng. Och där står en liten pojke, inte större än en tumme. Pojken presenterar sig som Nils Karlsson Pyssling, berättar att han bor en trappa ner under Bertils säng och frågar om inte Bertil vill följa med in genom det lilla råtthålet och ner till honom.

Här börjar en spännande och varm vänskap medan de två pojkarna hjälper varandra att fördriva de långsamma dagarna. Bertil kommer med små, små saker från sin lägenhet, som nere i Nisses lilla, lilla lägenhet blir alldeles lagom stora. Och inte minst får Nils Karlsson Pyssling en ostbit av Bertil, så att han kan betala hyran till råttan Tjoffsan som han hyr sin lilla lägenhet av.

Nils Karlsson Pyssling – filmen och rollistan

1990 filmatiserades Nils Karlsson Pyssling. Den 75 minuter långa filmen regisserades av Staffan Götestam. Astrid Lindgren stod själv för manuset. Om du nu undrar vem som spelar i filmen så innehas huvudrollerna som Bertil och Nils Karlsson Pyssling av Oskar Löfkvist och Jonatan Lindoff.

Oskar Löfkvist hade senare en liten roll i en Beck-film 1997. Idag är han lärare på Cirkus Cirkör. Jonatan Lindoff har inte medverkat i några filmer efter sin insats som Nils Karlsson Pyssling. Han har bland annat arbetat vid Fotografiska museet och som rekryteringskonsult.

Övriga skådespelare på filmens korta rollista är:

  • Mamman – Britta Pettersson
  • Pappan – Charlie Elvegård
  • Grannen tant Hulda – Ulla Sallert

Vad jag är glad att jag har dig sången från filmen

I filmen sjunger de två pojkarna tre sånger. Texterna är skrivna av Astrid Lindgren och musiken av Staffan Götestam och Anders Berglund. Av dem är det framför allt en sång – Vad jag är glad att jag har dig – som blivit särskilt uppskattad. Med en sångtext som handlar om vänskapen mellan barnen och om hur glada de är att de har varandra har sången använts vid bröllop och barndop. Sångtexten finns bland annat på den officiella hemsidan för Astrid Lindgren: astridlindgren.com.

Här kan du uppleva Nils Karlsson Pysslings värld

På Astrid Lindgrens värld i Vimmerby är Nils Karlsson Pysslings hus ett populärt besöksmål. Här har hela rummet byggts riktigt stort. Möbler, leksaker, köksgeråd och dockskåp – ja allt är i stort format hemma hos Nils Karlsson Pyssling. Här får besökarna klättra upp på och krypa under möblerna. Det skapar en känsla av att man själv är liten. Liten som Nils Karlsson Pyssling.

Rekvisita från filmen visas sedan sommaren 2022 på museet Filmbyn Småland i Mariannelund.

Hela filmen på svenska kan streamas på till exempel cmore.se, viaplay.se och sfanytime.com.

Som ljudbok finns Nils Karlsson Pyssling bland annat på sverigesradio.se och spotify, med Astrid Lindgrens själv som inläsare.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer