spot_img
HomeBloggTrädgården Stockholm – en sommarstad med praktfulla trädgårdar

Trädgården Stockholm – en sommarstad med praktfulla trädgårdar

Stockholm! Finns någon skönare stad? Det är ju min huvudstad, min födelsestad, min musikstad, … min vinterstad? Knappast, även om den kan vara sagolikt vacker, med ett romantiskt skimmer mitt under isande vinter om snön ligger kvar. Men framförallt är det en sommarstad, med alla sina parker, alléer, och inte minst, vackra trädgårdar i Stockholm.

Här finns vackra trädgårdar i Stockholm:

Rosendals TrädgårdRosendalsvägen 38, 115 21 Stockholm
Botaniska Trädgården (Bergianska Trädgården)Gustafsborgsvägen 4, 114 18 Stockholm
”Trädgården” Hammarby (nattklubb)Slussväg 2, 118 60 Stockholm

Bergianska Trädgården  – Stockholms botaniska trädgård

Stockholm är en fantastisk sommarstad, och ett bevis för det är den stora turistströmmen under sommarmånaderna. Om någon då frågar ”Var ligger Stockholms Botaniska Trädgård?” så blir svaret att ”Bergianska Trädgården på Gustafsborgsvägen är Stockholms förnämsta botaniska trädgård.” 

Bergianska Trädgården har växter från hela världen representerade, då man har stora växthus där man kan anpassa klimatet efter växternas behov. Det finns också en vacker och fridsam strandpromenad utmed Brunnsvikens vatten. Och man har tagit vara på rhododendronens praktfulla blomning och har en avdelning, ”Rododendrondalen”, där man kan njuta av blommorna i maj till juni. 

Rosendals Trädgård på Djurgården

Många turister skulle nog välja att först besöka Rosendals Trädgård på Djurgården. Varför det? Därför att det är så naturligt att besöka den, med tanke på läget och på alla andra saker man kan göra där. Djurgården, på gångavstånd från Stockholms centrum, och i sig så lummig och grön, är ett ställe dit många turister strömmar, men också förstås många stockholmare som uppskattar en riktigt stor dos natur. Det här är kanske Stockholms trädgård nummer 1?

Efter att ha besökt djurparken Skansen kan ett besök på Rosendals Trädgård på Rosendalsvägen 38 vara en riktig höjdare. Det är en handelsträdgård med både plantor och livsmedel, och också ett fantastiskt ställe att ta en kopp kaffe. Efter besöket i den här vackra trädgården är sinnet inställt på konst, och ett stenkast ner mot vattnet ligger ett av landets finaste museer, ”Prins Eugens Waldemarsudde”.

”Trädgården” i Hammarby

”Trädgården” i Hammarby är också välkänd, vacker och populär bland sommarturister. Men det här är ingen vanlig trädgård utan en nattklubb med flera barer. Det är absolut ingen dum idé att en varm och solig kväll promenera genom Söder, kanske genom ”Söders höjder”, och avsluta kvällen på Trädgården Stockholm, som ligger precis innan Hammarbyslussen och bron vidare mot Gullmarsplan och Johanneshov. Den ligger faktiskt i ett hus under bron, ”Huset under bron”, just under Stockholms södra infart, se mer på Haqq.

Något nytt att prova där är ”Åh Larry’s”, som är en sportbar med bland annat schack och fäktning. ”Trädgården” är med andra ord ett ställe att roa sig på, och varför inte dansa till något live-band? Åldersgränsen på ”Trädgården” i Stockholm är 23 år. Så står det i alla fall på ”Trädgårdens” webbplats. 

Andra vackra trädgårdar i Stockholm

Stockholm är som sagt en underbar sommarstad, full av grönska och blommor. Att bara gå och strosa i dess olika parker är en upplevelse. För de som är extra intresserade av flora kan man rekommendera Slottsträdgården i Ulriksdal som har en ekologisk odling, med grönsaker och blommor som man kan plocka själv. Och Stuvsta Handelsträdgård i Huddinge är en vacker trädgård som en och samma familj har drivit och skött om i tre generationer. 

I Huddinge ligger också Zetas Trädgård, som sägs vara som en oas. Det kanske passar bra efter några hektiska dagar inne i huvudstaden. Brunnsvikens Trädgård och Café ligger i Solna och inte så jättelångt varken från Bergianska Trädgården eller Slottsträdgården i Ulriksdal. Där kan man ta en god fika med hembakat bröd, och även en lätt lunch. 

Besök en trädgård i Stockholm i sommar!

Ska vi komma överens om att göra ett ordentligt besök i Stockholm i sommar? Och hoppas vi får riktigt tur med vädret. För visst önskar man sig gassande sol och riktig sommarvärme så man får gå i shorts och verkligen lata sig och skämma bort sig på de många caféerna, restaurangerna och barerna. 

Att inte besöka en vacker trädgård i Stockholm är verkligen att gå miste om något. Det är klart, när sommar-Stockholm är som bäst så är hela stan som en stor trädgård. Så varför inte avsätta en dag för att besöka tre eller fyra av dessa underbara trädgårdar, och sen kanske avluta dagen på Trädgården i Hammarby?

Öppettider vardagar:

  • Rosendals Trädgård: kl. 11-16
  • Bergianska Trädgården: dygnet runt
  • Trädgården i Hammarby: kl. 17-01
  • Slottsträdgården i Ulriksdal: kl. 10-17
  • Brunnsvikens Trädgård: kl. 10-17

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer