spot_img
HomeBloggTure Sventon - löser brott sedan 1948

Ture Sventon – löser brott sedan 1948

Ture Sventon är en av Sveriges mest älskade privatdetektiv som såg dagens ljus första gången redan 1948. Åke Holmbergs klassiker älskades av alla åldrar, kanske för de många egensinniga karaktärsdragen som hans förkärlek för semlor och hans enorma förmåga att klä ut sig. Idag finns både böcker, film och tv-serier med vår hjälte Ture Sventon.

Snabba fakta om Ture Sventon:

Vem skrev Ture Sventon?Böckerna om Ture Sventon skrevs av författaren Åke Holmberg
När var Ture Sventon julkalender?Ture Sventon underhåll oss i julkalendern 1989
Vilka filmer finns om Ture Sventon?Det finns en film och tre tv-serier om Ture Sventon
Var bor Ture Sventon?Ture Sventon är hemmahörande i Lingonboda

Böcker av Åke Holmberg

Åke Holmbergs första bok om Ture Sventon hette “Ture Sventon – Privatdetektiv” och kom ut på Rabén & Sjögren förlag. Det här var i en tid då ungdomsböcker hade ett stort uppsving och den nya detektiven blev snabbt populär bland både killar och tjejer. Efter det har böckerna fortsatt läsas av flera generationer och dessutom blivit både tv-serier och julkalender. Nya läsare tycks aldrig tröttna på den egensinnige privatdetektiven med de många perfekta förklädnaderna och en ständigt fylld “temelburk”. Precis som att Sherlock Holmes hade sin ärkefiende Moriarty har även Ture Sventon (världens bästa privatdetektiv) sin allra värsta fiende i herr Ville Vessla. Läs mer på Peacock.

Genom att både skapa en spännande historia och samtidigt krydda med olika komiska detaljer blev Åke Holmberg lyft som en av våra största ungdomsförfattare och den första boken kom att följas av många fler och de är i ständigt nytryck.

Ture Sventon och jakten på ungdomens källa

Den första tv-serien om Ture Sventon hette “Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet” och blev en enorm succé och nu finns även säsong 2 tillgänglig. I den här säsongen får vi följa med på ett deckardrama i sex delar. I serien möter vi Ture Sventon själv och hans ärkefiende Ville Vessla och naturligtvis den alltid lika lojala sekreteraren. Serien produceras av tv4 och CMore och i topprollerna hittar vi till exempel Helena Bergström och Johan Glans.

Rollista:

  • Robert Gustafsson – Ture Sventon
  • Helena Bergström – Matilda Jansson
  • Johan Glans – Ville Vessla
  • Björn Gustafsson – Agent-Pär
  • Maja Kin- Joanna Silver
  • Lycke Martin – Ylva
  • John Österlund – Dante

Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet

Den förra serien om Ture Sventon släpptes 2020, också den med Robert Gustafsson i huvudrollen. Serien blev enormt populär, inte minst för att just att göra om sig och anta nya karaktärer är en av Robert Gustafssons främsta paradnummer. Detta leder till flera komiska scener som vi kan gissa att även Åke Holmberg själv hade skrattat gott åt. Att låta just Robert Gustavsson gestalta vår privatdetektiv måste ha varit ett självklart val. 

I serien möter vi också Ture Sventons vän Omar som finns med redan i den första boken av Åke Holmberg. När Ture och Omar träffas första gången är det för att Omar vill sälja Ture Sventon en flygande matta och när Ture blir övertygad om mattans förträfflighet i hans spaningsarbete tackar han ja. Mattan har sedan blivit en så trogen följeslagare till Ture Sventon att den nästan kan börja räknas som en karaktär i boken. I serien gestaltas Omar av Isa Aouifia som tidigare är känd från teatern och från tv-produktionen “Det som göms i snö” där han även där spelade mot Robert Gustavsson.

Julkalendern 1989

Kanke var det just under julkalendern 1989 som Ture Sventon blev känd för en bredare publik. Böckerna som publicerades från 1940-talet riktade sig mest till barn, men julkalendrar är familjeunderhållning som når till fler. Här får vi se Jarl Kulle frekvent vägra att uttala bokstaven S, detta så till den grad att han bytt sitt namn för att slippa forma den för honom förtretliga och gäckande konsonanten. I sällskap med sin vän och sin flygande matta tar sig vår mästerdetektiv an de mest häpnadsväckande fall. Serien finns fortfarande att se på SVT Öppet arkiv.

Finns Ture Sventons filmer online?

De båda serierna om Ture Sventon finns att se på CMore och julkalendern från 1989 finns i SVT Öppet arkiv. Till dig som föredrar böckerna finns flera av dem på Storytel, även den uppläsningen som idag betraktas som klassiker med röster av Jan Nygren och Bert-Åke Varg.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer