spot_img
HomeBloggVad kostar det att bygga hus?

Vad kostar det att bygga hus?

Eftersom de flesta husbyggen är unika, är varje huss slutliga prissättning också unik. Det är omöjligt att ge en uppskattning av hur mycket ett hus kommer att kosta i stora drag. Vi upptäckte vad som bestämmer prissättningen och var den hamnar i de flesta fall.

Hur mycket kostar det att bygga ett hus?

Hur mycket kostar det att bygga ett nytt hem? Hur mycket kostar det och hur kan du hålla det under kontroll? och hur kan man bygga ett billigt hem? Vi svarar på dessa och andra frågor i den här artikeln, samt ger våra bästa råd för att skapa ett lågt och prisvärt hem utan att offra kvalitet eller säkerhet.

Att bygga ett hus, oavsett om det är en permanent bostad, ett fritidshus eller en blygsam sommarstuga, är ett stort uppdrag. Den slutliga totalkostnaden för huset är inte detsamma som huspriset eftersom den påverkas av ett antal faktorer som hustyp, tomt och kontraktstyp, för att nämna några. Det kan kännas omöjligt att få en helhetsbild av projektets totala kostnad. Som ett resultat av detta har vi skapat den här guiden där vi går igenom alla utgifter som är förknippade med att bygga ett hus och reda ut vilka alternativ du kan göra för att hålla priserna låga och bygga ett hus så billigt som möjligt. Vänligen gå med oss!

Husets slutpris bestäms av:

– Besök landet du bygger.

Entreprenadform och egen arbetsinsats – Estetik och konstruktion – Materialval

– Kostnaden för marken – Tomtens beskaffenhet

Kostnaden för att bygga huset bestäms av ett antal saker. Storstadsområdena är dyrare, med högre arbetskraft och i vissa fall materialkostnader.

Kostnaden för att bygga ett hus styrs av strukturens konstruktion. Att bygga ett enplanshus är dyrare än att bygga ett 1,5-våningshus. Det beror på att grundläggning är dyrare än att bygga från grunden. Det finns både dyrare och billigare grundstrukturer.

Vinklar och hörn är dyrare att konstruera än en fyrkantig låda. Dyra strukturer inkluderar vikar, balkonger och takkupoler.

– Ett hus kan byggas för mindre pengar om strukturen prioriteras framför utseendet. Istället för att först bestämma hur huset ska se ut så anger man hur långt mellan spröjsen ska vara så att fönstren får plats mellan dem utan att det behövs armering vid spröjs. Du behöver inte kapa gipsskivan för att passa eftersom du använt mått. Enligt arkitekt Calle Posse ska husets exteriör härnäst skräddarsys efter det mest kostnadseffektiva byggsättet.

Och det är så priserna på de bostäder som byggts av de billigare byggherrarna har minskat. De bygger hus med en förenklad konstruktion som är billig att bygga, samt de billigaste materialen som finns. Efter det är det estetik.

Eftersom kunder som väljer att anlita en arkitekt har höga estetiska kriterier är arkitektritade hus ofta dyrare än icke-arkitektritade bostäder. De vill att arkitekten ska skapa ett unikt hem, och dyrare konstruktioner, ovanliga fönsterplaceringar, konstiga mått och sällsynta materialval används ofta för att höja priset.

Det första steget mot ett nytt hem är att skapa en budget

Att börja med en budget kan verka tråkigt, men det är det första steget mot att bygga ett kostnadseffektivt hem. För att undvika att missa några detaljer är det en bra idé att börja med de stora elementen och dela upp dem i mindre komponenter.

För en enkel procedur, följ våra steg-för-steg-instruktioner:

1. Utarbeta din ekonomiska plan

Börja med att inventera din ekonomiska situation: Vad är det maximala beloppet du kan bidra med kontant? Med tanke på olika räntor och kreditvillkor, hur stort lån kan man ta? Det är lättare att prioritera nästa steg när du har en uppskattning av hur mycket huset kan komma att kosta.

2. Specificera dina krav

Gör en lista över de funktioner som är viktigast för dig i ditt nya hus eller fritidshus. Det kan vara läget, tomtens utseende, husets storlek, eller funktioner som ett platsmonterat vapenskåp så behöver man tänkta igen detta innan. Gör därför en lista över vad som inte är lika viktigt för dig så att du kan skära ner på det väsentliga om det behövs. Fundera gärna på om det är något viktigt för dig, men det behöver inte vara självklart direkt.

3. Gör en budgetplan

Ett nybyggt huss budget kan delas upp i tre kategorier:

  • Husbyggnadskostnader
  • Kostnader för mark och markarbete
  • Andra utgifter inkluderar saker som bygglov, tillstånd och försäkringar.

Många betydande och mindre utgifter ingår i varje avsnitt. Läs mer om varje avsnitt för att se vilka poster du bör ha med i din budget och dubbelkolla att du inte har glömt något.

4. Uppdatera budgeten genom att fylla i fälten.

Börja med att ange de kostnader du är medveten om: kanske du har en tomt i åtanke, eller kanske du redan har bestämt dig för en husstil och fått pris för det?

Konstruera sedan en uppskattning genom att gå igenom varje punkt en efter en. Tänk på att vissa kostnader är oundvikliga, medan andra kan påverkas. Markera de poster som du har kontroll över för att göra framtida budgetjusteringar enklare.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer