spot_img
HomeGuiderAffärsmodeller – Typer och exempel 

Affärsmodeller – Typer och exempel 

Nyckeln till ett lyckat företag är en bra affärsidé. För att lyckas med en affärsidé så krävs det också att du har en bra affärsmodell. Kollar man på bolag som verkligen satt en affärsmodell och följt den till punkt och pricka så ser man snabbt att det ofta är de som lyckas absolut bäst.

Kolla bara hur alla spelbolag med svensk licens ökar i omsättning. Det huvudsakliga är förstås att erbjuda en så bra produkt som möjligt, och det är verkligen något spelbolagen tagit till sig. Bonusarna, spelen, och allt däremellan håller världsklass. Dessa företag har också följt sina affärsmodeller i detalj. Här nedan kommer vi att gå igenom några av de affärsmodeller som finns och ge några exempel på det. 

Vad är en affärsmodell?

Först och främst behöver vi komma fram till vad en affärsmodell är överhuvudtaget. En affärsmodell kallas ibland också för företagsmodell och handlar helt enkelt om vad för modell eller metod ett företag använder för att driva sitt företag. Det handlar om hur och var företagets tjänster och varor produceras, hur pengar kommer in till företaget och hur konsumenten får tillgång till företagets tjänster eller varor. Affärsmodellen kan också styra hur man tar sig an nya kunder, samt om det finns något tänk kring merförsäljning. Valet av affärsmodell är ett stort beslut att fatta och präglar verksamheten rakt igenom. Vi kommer att komma till vilka modeller som finns lite längre ned. 

Vilken affärsmodell är bäst?

Vilken affärsmodell är bäst?

Den viktigaste frågan av dem alla – vilken affärsmodell är bäst? Hade det funnits ett enkelt svar på den frågan så hade det inte behövts finnas mer än en modell. Så är förstås inte fallet.

Det som gör en affärsmodell bäst för just dig och ditt företag är att den på bästa sätt passar ihop med din vision. Två personer kan bedriva samma verksamhet med olika affärsmodeller men ändå lyckas precis lika bra. Det kan dock vara en fingervisning att kolla bland sina konkurrenter och hur de jobbar. Man ska inte stirra sig blint på det, men man kan använda det för att bygga sin egen personliga affärsmodell. Gör genomgående research och se vad du och ditt företag har för behov och hinder, samt hur du kan ta dig över dessa hinder på bästa sätt. 

Vad finns det för bra affärsmodeller?

Antalet bra affärsmodeller har bara blivit fler med åren. Sverige har haft god ekonomi under de senaste åren och många nya företag har tagit plats på marknaden. Den största förändringen vi sett i modern tid när det kommer till affärsmodeller har kommit via internet. Antalet fungerande modeller som finns idag jämfört med bara för några år sedan är enorm. Här nedanför kommer vi lista några av de som är absolut mest populära idag. Inom dessa kategorier finns det tusentals subkategorier så använd bara dessa för att bilda dig en uppfattning om basidén. 

Freemium

Freemium är ett fenomen som verkligen slagit sig in som en väl fungerande affärsmodell. Freemium innebär att man erbjuder en del av sin tjänst gratis, och då också med hjälp av reklam. Sedan är tanken som så att kunden ska vilja uppgradera produkten till någon typ av premiumprodukt för en viss summa. En affärsmodell som visat sig fungera väldigt bra för bland annat Spotify.

Franchise

Här har vi en affärsmodell som var väletablerad redan innan internet. Franchise betyder att en lokal eller mindre företagare får vara en del av ett redan etablerat varumärke genom att betala en avgift till det stora företaget. Kolla t.ex. bland dina lokala matbutiker. Mer eller mindre alla av dessa är franchisebutiker. 

Dropshipping

Dropshipping har även det dykt upp med internet. Det innebär att man driver en internetbutik av något slag utan att man själv har något varulager. Istället så produceras produkten och skickas direkt från producenten till företagets kund. Du med ditt företag behöver alltså aldrig komma i kontakt med den produkt du säljer. 

En kombination av flera modeller

Man ska som sagt inte heller stirra sig helt blint på de olika modellerna. I många fall så räcker det att använda dem som någon typ av bas för att sedan utveckla sin egen variant. Ett exempel på en bransch där affärsmodellen inte är så svart eller vit är casinobranschen. De ha inslag av franchise i och med spelen de hyr, men de har också ett visst inslag av freemium. Oftast finns det inte premiumtjänster, men gratisspel är fullt möjligt innan man ger sig in och spelar för riktiga pengar. Gratistjänsten är alltså ett sätt för dem att välkomna in spelare till sin riktiga produkt –spel med pengar.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer