spot_img
HomeGuiderEn snabbguide till den svenska lånemarknaden 

En snabbguide till den svenska lånemarknaden 

Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Varje år så tecknar svenska folket upp sig på hundratusentals olika lån och tillsammans med resten av norden så är Sveriges befolkning en av världens tyngst belånade. Samtidigt så är det oerhört svårt att navigera sig igenom den svenska lånemarknaden och hur den fungerar utan att ha kunskap om några grundläggande saker. 

I den här texten kommer vi att tillhandahålla dig som läsare med en snabbguide till hur den svenska lånemarknaden är uppbyggd och vad man som svensk konsument och låntagare har för möjligheter när det kommer till att teckna upp sig på lån. Oavsett om du är ute efter ett samlingslån, vem man ska vända sig till där det är lättast att få lån och mer nyttig information att veta. 

Vilka långivare finns det att välja bland?

I Sverige så finns det idag primärt två olika typer av långivare. Vissa har också möjlighet att teckna upp sig på lån via fackförbund, men detta är någonting som inte är tillgängligt för alla. Istället så är det många som väljer att vända sig till sin bank. Alla Sveriges storbanker erbjuder idag möjligheten att teckna upp sig på en lång rad olika lån och detta är också ett naturligt val för många. Det finns en relation sedan tidigare och många har en stor tillförsikt till sin bank. 

det går också att vända sig till någon av alla de fristående långivare som har fått allt mer fäste på den svenska marknaden. Dessa långivare har inte någon relation med kunder sedan tidigare och behöver därför använda sig av exempelvis förmånligare räntor eller lån som är enklare att bli beviljad på för att locka till sig låntagare.  

Lånejämförelser 

På grund av att det har blivit allt fler långivare som är aktiva på den svenska marknaden så är det också viktigt att svenska konsumenter ger sig själv en överblick. Detta görs genom jämförande av lån och låneförmedlare, vilket vi har länkat till ett sådant exempel i inledningen av texten. Dessa jämförelsetjänster har blivit ovärderliga resurser för svenska konsumenter och är det absolut bästa sättet att säkerställa att man hittar ett lån som är förmånligt och som passar väl in på ens ändamål och ekonomi. Går du via en låneförmedlare kan du dessutom få mängder av låneerbjudanden med enbart en kreditupplysning.

Kreditupplysning

Sveriges största kreditupplysningstjänst heter Upplysningscentralen (UC) och används av alla Sveriges storbanker. Hos UC så kan en långivare få reda på hur låntagarens ekonomi ser ut och kan därför också få ett hum kring huruvida det är en god ide att låna ut pengar till en individ eller inte. Det går också att vända sig till privata långivare för att teckna upp sig på lån där man inte använder sig av UC, utan en annan kreditupplysningstjänst som kan göra det enklare att bli beviljad på ett lån. 

Det är dock värt att notera att lån utan UC må vara enklare att bli beviljad på, men kan samtidigt innebära en högre ränta. Det är därför klokt att ta en stund att fundera igenom kring vilken lösning är bäst för dig och din situation.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer