spot_img
HomeGuiderLån utan UC – att låna pengar utan kreditprövning 

Lån utan UC – att låna pengar utan kreditprövning 

Om du går i lånetankar så har du med största sannolikhet slösurfat runt på olika hemsidor för att skaffa dig mer information och kanske till och med ta del av de olika erbjudanden. Då har du med största sannolikhet också fått reda på att det finns en hel del olika saker att hålla i huvudet när det kommer till hur lån fungerar. 

Allt detta gör att det är väldigt vanligt att man känner sig förvirrad och blir osäker kring vilket som är den bästa vägen framåt. I den här texten kommer du därför att kunna ta del av lite snabb information kring vad en kreditprövning är, hur den används för att bevilja eller neka ett lån, samt hur lån som inte tar någon kreditprövning alls fungerar. 

Vad är UC för någonting?

Vad är lån utan UC?

Det är inte helt omöjligt att du någon gång tidigare kring dina undersökningar om lån har stött på uttrycker UC. UC är en förkortning av Upplysningscentralen, ett kreditvärderingsföretag som från början drevs av några av Sveriges största banker men som numera är helt och hållet fristående från dessa. 

Kreditvärderingen som tas av UC agerar sedan som ett underlag för banken eller långivaren. Det är alltså inte UC som väljer om långivaren får låna eller inte, utan tillhandahåller enbart information som långivaren sedan kan använda för att ta ett mer informerat beslut

Ett lån utan UC behöver tas via en fristående långivare  

Alla banker i Sverige tar alltid en UC innan de lånar ut pengar. Detta är det säkraste sättet för dessa banker att säkerställa att personen som lånar pengar faktiskt har möjlighet att betala tillbaka sina lån.

Om man vill teckna ett lån utan att det tas någon kreditupplysning så behöver man därför vända sig till någon av de många fristående långivarna som finns på den svenska marknaden idag. Dessa företag lånar precis som banken ut pengar till kunder men kan ibland erbjuda möjligheten att teckna upp sig på ett lån utan att det tas någon UC över huvud taget. Dessa lån där det inte tas någon UC tenderar däremot att ha en högre ränta eftersom att banken, i alla fall på pappret, tar på sig en högre risk. 

Om man vet med sig att ens privatekonomi för tillfället med största sannolikhet inte hade klarat av en granskning via en kreditvärdering så är det bäst att söka sig till ett lån utan UC om man känner att man verkligen behöver låna pengar. Det är nämligen så att ens kreditvärdighet sänks varje gång man ansöker om lån och en kreditupplysning hos UC tas. Det kan också vara det enda sättet att få till ett samlingslån, någonting som kan vara ett effektivt verktyg för att få ens privatekonomi på rätt kurs igen. 

Man bör alltid jämföra lån, oavsett typ 

Man bör alltid jämföra lån, oavsett typ 

Oavsett vilken typ av lån som du känner passar in på dig och din egen situation så är det oerhört viktigt att man gör en jämförelse innan man tecknar upp sig på någonting.

Som vi tidigare har nämnt så finns det idag en lång rad olika långivare att välja bland. Även om räntan och villkor oftast är väldigt snarlik från företag till företag och bank till bank så finns det ändå skillnader.

Genom att göra en jämförelse så säkerställer man att dels har hittat ett lån som passar för ens egen situation, men även att man väljer ett lån som är så förmånligt som absolut möjligt. Detta görs enklast genom en jämförelsetjänst som hos finansruset.se eller någon av de andra tjänsterna. På så sätt så får man snabbt en överblick utan att behöva lägga ner en massa tid och energi.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer