spot_img
HomeGuiderHur du startar ett företag i Spanien?

Hur du startar ett företag i Spanien?

Har du en dröm att flytta till Spanien och leva livets goda dagar i solen?, tjäna storkovan och dra dig tillbaka till något solhus i Spanien så får man nog konstatera att den planen har några brister och riskerar att misslyckas. Jättemycket. 

Vill du flytta till Spanien så finns det några andra sätt att göra det på som är mer rimliga och som faktiskt kan fungera för dig. Du kan söka jobb där eller starta ditt eget företag. Denna text kommer att fokusera på att starta ett eget företag.

Börja med att skaffa ett NIE-nummer

Oavsett om du flyttar ner för att börja jobba någonstans eller om du startar ett eget företag så måste du ha ett NIE-nummer om du planerar att stanna längre än sex månader. Detta gäller även om din online casino-plan skulle fungera och du flyttar ner rik som ett troll. Spanska myndigheter vill veta vem som är i landet. Oavsett om du är EU-medborgare eller ej.

NIE-nummer är ett särskilt nummer som icke-spanska medborgare får. Numret i sig är inte svårt att få, annat än att det kan dröja att få tid hos kommunen. Om du inte kan spanska och inte vet hur man navigerar i spansk byråkrati är det smidigaste sättet att kontakta en advokatfirma i regionen dit du tänker flytta.

Ta sedan deras hjälp att boka tid på kommunhuset för att få NIE-nummer. Vänta inte att boka tid tills du flyttat ner, utan försök boka in en tid så du har den någon vecka efter du kommit ner.

Skaffa bankkonto tidigt

Skaffa bankkonto tidigt

Något annat du också bör göra ganska tidigt är att skaffa ett spanskt bankkonto. Om du ska starta företag så bör du ha både ett privat konto samt ett företagskonto.

Om du bor länge i Spanien och bara använder ditt svenska konto med tillhörande kort kommer du att förlora mycket pengar på transaktioner. Framförallt när du tar ut pengar i automat. 

Det billigaste alternativet är att ha ett spanskt uttagskort och ta ut pengar i din banks automat. När du börjar få inkomst i Spanien går pengarna givetvis in på dina spanska konton. Men innan dess kan du föra över pengar billigt via en tjänst som exempelvis Wise. Då blir din kostnad några få kronor per transaktion i stället för – som i vissa fall – ett par hundra kronor.

Rätten att starta företag – solicitud de certificado de empadronamiento

När du har ditt NIE-nummer är nästa steg att få ett dokument som heter “Solicitud de certificado de empadronamiento”. För att få det måste du kunna uppvisa en fast adress i kommunen där du ansöker om att starta företag. Detta kan vara den knepiga biten om du tänker försörja dig via eget företag – som ännu inte är startat. 

Det är nämligen svårt att hyra lägenhet utan att kunna visa upp inkomst. Detta med att starta företag i Spanien är därför också ett arbete du bör påbörja innan du flyttar ner. Att bo på AirBnb – även om du hittar ett så billigt att det är möjligt att bo där under en lång tid – så räknas det inte som en fast adress och du kan inte få ditt “Solicitud de certificado de empadronamiento”-dokument.

Nästa steg – Spaniens motsvarighet till BankID

Sista steget innan du kan starta ditt företag är att få ett spanskt BankID. Det är inte riktigt samma sak som i Sverige. Detta BankID använder du enbart för att identifiera dig gentemot myndigheter. Efter pandemin har detta blivit det enda sättet att starta företag i Spanien och är helt nödvändigt.

Bästa företagsformen

Det finns, precis som i Sverige, olika företagsformer i Spanien. Om du är ensam näringsidkare ska du definitivt starta ett Autonomo – enskild firma. Då kan du ta del av en bonus som gör att du enbart betalar en fast avgift om €70 i månaden i sociala avgifter – oavsett hur mycket du tjänar på ditt företag. Denna bonus kan du få i två år innan du börjar betala den ordinarie fasta avgiften på €300 i månaden i sociala avgifter.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer