När näthandeln började var det inte så många olika alternativ tillgängliga för att betala. Det var främst faktura, delbetalning, postförskott och betalningar med kort du kunde välja mellan då.
Med tiden har det ändrats och numera finns det allt från kortbetalningar till koder du kan köpa för att ladda upp ett konto med.
Läsarnas Favoriter: VPN och Fondsparande
Men även bankerna har tagit sig in på marknaden för att du ska kunna betala direkt och säkert. Ofta utan att behöva uppge några kontouppgifter eller lämna ut kreditkortsnummer till okända företag eller en nystartad webbshop.
Snabba betalningar
Med allt fler som handlar online blev det viktigt att kunna göra sina betalningar snabbt. Minst lika viktigt blev det för så kallade drop shipping-företag som inte skulle behöva ligga ute med pengar i onödan, för varor som kanske inte blev köpta eller att kunden inte kunde betala.
Med hjälp av olika system som till exempel Zimpler och liknande aktörer fick marknaden fart på allvar. Genom att betala direkt från din bank, till en mellanhand kunde helt plötsligt transaktioner gå omedelbart. Till och med till utlandet.
Pengahanterare och olika e-plånböcker
Marknaden har de senaste åren formligen översvämmats av olika så kallade e-plånböcker. De fungerar genom att du för över pengar från ditt bankkonto till den, antingen genom en kortbetalning eller via till exempel Zimpler. De e-plånböckerna kan du sedan använda för att betala direkt till olika företag eller mellan olika användare av tjänsten.
De överföringarna är omedelbara och speciellt lämpade för internationella betalningar. För att till exempel spela casino utan svensk licens Zimpler det självklara valet. Men också om du har släkt och vänner utomlands som du vill skicka pengar till är det här ett bra alternativ.
Flera av de här tjänsterna ger också ut egna kontokort, som då fungerar som förbetalda kreditkort. De flesta betalningsmetoder som finns när du handlar eller betalar online kan du räkna som säkra.
Kortbetalningar
De vanligaste korten som är knutna till ett bankkonto fungerar nästan överallt. Men det finns också vissa företag som godtar kreditkort som betalning.
Dessutom är det bra att kunna lämna ett förbetalt kort till barnen. Då har de möjlighet att hantera sin egen ekonomi utan behöva springa runt med kontanter i onödan.
På den svenska marknaden finns det ett antal sätt att få förbetalda kreditkort, för de korten använder du Swish för att sätta in pengar direkt från ditt vanliga konto. Det är ett bra sätt om du inte vill ha alla pengar på ett och samma ställe, eller vill avsätta pengar till något ändamål.
Nya verifieringsmetoder
Den vanligaste verifieringsmetoden i Sverige är mobilt BankID. Den här identifieringsmetoden har funnits i några år och de flesta använder sitt BankID dagligen. Den mobila versionen är dessutom ett måste för att till exempel kunna använda Swish.
Men det finns också andra elektroniska ID som Skatteverket och Freja ger ut, vilka många myndigheter och banker godkänner. Freja eID går dessutom att använda som ett fysiskt ID-kort, utan att du behöver vara inloggad. Det är alltså ett bra komplement till din vanliga legitimation.
Kryptovaluta ändrar sig fort
En betalningsmetod som kommit de senaste åren och haft stort genomslag på den internationella marknaden är kryptovalutor. Det är egentligen inte en valuta, utan en databas som bygger på en blockkedja.
Varje förflyttning eller transaktion blir lagd till den tidigare kedjan och hela den tidigare kedjan är verifiering för att transaktionen inte är förfalskad.
Det finns dessutom många olika sådana här valutor och det de egentligen har gemensamt är att de inte har sitt värde grundat i något, utan bygger på en helt fri och öppen marknad där det är tillgången och efterfrågan som styr. Det gör att den här betalningsmetoden inte är godkänd av många ännu, eftersom värdet kan ändra sig mycket på bara en dag.