spot_img
HomeGuiderLåna utan UC

Låna utan UC

Är det bra att låna utan UC och vad är egentligen UC? Vi reder ut begreppen. Vid jämförelser av lån och krediter är det viktigt att förstå skillnaden och varför det är viktigt att värna om ditt kreditbetyg hos UC AB.

Att låna pengar utan UC

Att låna pengar utan UC

UC är en förkortning av UC AB, tidigare Upplysningscentralen, som är den största aktören inom kreditupplysningar i Sverige.

Varje kreditgivare och bank är skyldig enligt lag att ta en kreditupplysning på en eventuell låntagare. De måste säkerställa att betalningsförmåga finns för att kunna bevilja ett lån. Det finns flera aktörer att välja mellan och det finns inte krav på vilken aktör som ska användas. Generellt är UC valet vid större lån som privatlån och bolån. Vid snabblån med direkt utbetalning används andra alternativ som exempelvis lån med Creditsafe.

Båda typerna av kreditupplysning visar information om din ekonomi, lån och exempelvis om du äger en fastighet. Skillnaden är att kreditupplysningen från UC AB sparas längre i din historik hos dem än hos andra kreditupplysningsföretag. 

Låna pengar utan UC

UC AB skiljer sig åt jämfört med övriga aktörer då varje kreditupplysning sparas i 12 månader. När nästa långivare gör en upplysning kan det vara en varningsflagga om det finns massor av förfrågningar.

Låna pengar utan UC

Många förfrågningar hos UC AB kan leda till att banken tolkar det som att varje förfrågan innebär att lån på hela beloppet har tecknats. Det i sin tur kan leda till svårigheter att få lån eller kan högre ränta då det anses vara en riskfaktor. 

Därför är det vanligt att det bästa snabblånet innebär att låna utan att UC AB gör kreditupplysningen. Lån utan UC innebär alltså inte ett lån utan kreditupplysning – det är reglerat i kreditupplysningslagen att alla lån måste föregås av en kreditprövning. Istället används ett annat företag. Att låna pengar utan UC innebär att ditt kreditbetyg hos UC AB inte påverkas av flertalet förfrågningar. Däremot försämras din kreditvärdighet varje gång du tar ett lån, eftersom skulder gör att din betalningsförmåga försämras.

Har du bestämt dig för att låna utan UC rekommenderar vi att jämföra de långivare som fått bäst omdömen för att kunna identifiera seriösa aktörer som aktivt arbetar för att alltid kunna erbjuda den bästa räntan till dig som kund. Jämför alltid:

 • Den effektiva räntan
 • Om det gäller annuitetslån eller rak amortering
 • Om du kan betala av lånet i förtid

Tänk på att om lånet inte återbetalas i tid tillkommer avgifter, extra räntor. Det kan även gå till inkasso eller Kronofogden om du inte sköter återbetalningarna. Var alltid ansvarsfull när du ska låna pengar.  

Tips för att förbättra din kreditvärdighet

Om du är intresserad av att ansöka om ett konsumtionslån är det viktigt att ha bra ordning på sin ekonomi. Ta del av våra tips för att maximera chansen att få lån med bra villkor!

Tips för att förbättra din kreditvärdighet
 • Jämför lån
  • Genom att jämföra låneerbjudanden kan du öka dina chanser att hitta billigast möjliga lån. Låna pengar smartare med en trovärdig låneförmedlare.
 • Se över inkomster och utgifter
  • En av grundstenarna till ett bra lån är stadigvarande inkomst. Finns det möjlighet att öka inkomsten eller på annat sätt minska dina vardagsutgifter kan det förbättra din ekonomi avsevärt.
 • Samla små lån
  • Att ha många mindre krediter kan leda till en hög månadskostnad och samtidigt påverka din kreditvärdighet negativt. Ett större lån innebär i de flesta fall en lägre månadskostnad.
 • Lös lån
  • Sist men inte minst – betala av och lös lån så snabbt du kan. Det visar att du har en bra ekonomi och minskar risken för en potentiell långivare. 

Idag finns det många seriösa aktörer som erbjuder möjligheten att låna utan att UC AB gör kreditupplysningen. Genom att använda en bra jämförelsesida är det dessutom enklare som låntagare att hitta ett lån med bra ränta och villkor. En enda förfrågan leder till att du ofta får svar omgående från flera banker!

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer