spot_img
HomeBloggBräcke diakoni – idéburen välfärdsaktör från Göteborg som vill se mer medmänsklighet...

Bräcke diakoni – idéburen välfärdsaktör från Göteborg som vill se mer medmänsklighet i samhället

Det började 1923 som en kyrklig social rörelse som ville göra något för fattiga hamnarbetare i Göteborg. Hundra år senare har Bräcke diakoni utvecklats till en innovativ välfärdsaktör med många olika verksamheter. Men vad står namnet för? Det ska vi snart ta reda på.

Kortfakta om Bräcke diakoni

Vad gör Bräcke diakoni?Bräcke diakoni är en välfärdsaktör som erbjuder tjänster inom bland annat vård, äldreomsorg, rehabilitering, arbetsintegrering och daglig verksamhet. 
Vilka verksamheter driver Bräcke diakoni?Om du söker en vårdcentral, ett äldreboende, rehabcenter, ett boende för barn och ungdomar, daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning eller olika mötesplatser och stödgrupper kan Bräcke diakoni mycket väl ha något för dig.
Hur många arbetar hos Bräcke diakoni?Stiftelsen har runt 1100 medarbetare.
Vad finns Bräcke diakoni?Huvudkontoret ligger i Göteborg. Verksamheterna finns framför allt i sydvästra Sverige men även på andra platser, till exempel rehabcentret sfären i Solna.

Bräcke diakoni med rötter bland kristna i Göteborg

Det var alltså för snart hundra år sedan som Bräcke diakoni startades som en kristen rörelse med hjärta för hamnarbetare i Göteborg. Ordet diakoni används inom kristendomen för att beskriva arbete som görs ute i samhället, för att göra livet lite bättre för andra människor. Och ordet Bräcke då? Vad står det för? Det ska vi ta reda på lite längre ner.

Bräcke diakoni med grund i en kristen människosyn

Även om verksamheten har vuxit enormt sedan dess finns samma drivkraft kvar hos Bräcke diakoni än idag. Men idag säger man inte uttryckligen att man är en kristen organisation, utan att arbetet har sin grund i en kristen människosyn. Detta går förstås att tolka på olika sätt, beroende på vilken kristen företrädare man har i åtanke. 

Kristna har ju genom århundradena gjort både mycket gott men också mycket som skadat människor. Eftersom Bräcke diakoni har som motto att de vill göra världen mer medmänsklig får man ändå tro att grunden är just medmänsklighet och omtanke. Här nedan följer ett litet axplock av vad man erbjuder på olika ställen runt om i Västsverige.

Bräcke diakoni i Falköping

I Falköping driver Bräcke diakoni en rehabmottagning, Bräcke rehabmottagning, och Bräcke Falköpings vårdcentral Centralhälsan. Till rehabcentret är vem som helst välkommen oavsett ålder och besvär. Man behöver inte ens någon remiss.

Bräcke diakoni i Alingsås

Även i Alingsås har Bräcke ett rehabcentrum och en vårdcentral. Dessutom finns både hemtjänst och äldreboende i deras regi. Enligt deras egen hemsida lägger hemtjänsten mycket fokus på att brukaren själv ska få bestämma hur hjälpen ska se ut. På äldreboendet Ginstgården, som drivs på uppdrag av Alingsås kommun, finns plats för 32 demenssjuka personer. Här är det nära till skogen och man har också en egen trädgård där de boende kan arbeta tillsammans och sedan avsluta arbetspasset med att fika ute i det gröna. Eller kanske bara fika om man inte är arbetssugen.

Bräcke diakoni i Skara

I Skara driver Bräcke diakoni vårdcentralen Vilan. Det låter som ett ställe man gärna skulle vilja gå till. Namnet Vilan är lätt att förstå. Men Bräcke? Ja, vi ska snart ta tag i det. Även här finns ett rehabcenter som liksom Bräckes andra rehabcenter är öppna för alla, oavsett om man har remiss eller inte.

Bräcke diakoni i Jönköping

I Jönköping driver Bräcke diakoni vårdcentralen Lokstallarna. Enligt hemsidan sätter man människan i centrum på denna vårdcentral. Ett rehabcenter finns också i Jönköping, och på detta center kan man även få en psykologisk utredning och behandling. 

Icke vårdrelaterade verksamheter som är en del av Bräcke diakoni

Förutom service inom olika typer av vård finns en del andra verksamheter knutna till Bräcke diakoni. Enligt deras hemsida är följande verksamheter en del av stiftelsen:

  • Marie Cederschiöld högskola
  • Kurorten Mosseberg
  • Hotell Falköping
  • Teaterbaren i Falköping

Okej jag fattar. Men vad betyder Bräcke?

Ja just det. Hur var det nu med namnet? Vill Bräcke diakoni bräcka alla andra? Eller har namnet någon koppling till att vara bräcklig? En ihopsättning av “bra, det räcker”? Nej, det är faktiskt enklare än så. Bräcke är helt enkelt en stadsdel som ligger på västra Hisingen i Göteborg. Det var alltså där det hela började. Och med tanke på att huvudkontorets besöksadress är Bräcke Västergårds väg 5 är det mycket möjligt att det faktiskt ligger precis där allt en gång satte igång.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer