spot_img
HomeBloggSå fixar du en fest med Gatsby tema

Så fixar du en fest med Gatsby tema

Vad passar bättre än att inviga 2020-talet med att anordna en fest inspirerad av 1920-talet? Att bjuda in till fest är ett bra sätt för dig att umgås med dina nära och kära. Dessutom har de möjlighet att lära känna varandra bättre. Fest är något som livar upp en annars vanlig helg eller vardag. Du kan anordna en fest för att fira en födelsedag eller en högtid. Men du behöver ingen anledning till att ställa till med fest. Likt huvudpersonen temat har fått sitt namn efter så är en fest alltid en bra idé. Det går givetvis bra att ha en vanlig fest. Men om du vill göra tillfället ännu mer minnesvärt ska du satsa på ett tema. Du kan till exempel ha en Gatsby tema fest. I det här inlägget får du veta allt om hur du går tillväga för att fixa en fest med gatsbytema.

Om temat

Men innan vi kan gå in mer på hur du fixar den bästa gatsby tema festen kan det vara bra att veta vad temat innebär. Temat är taget från den bok som skrevs av F. Scotts Fitzgerald år 1925. På svenska heter boken den store Gatsby. Boken utspelar sig år 1922, alltså för 100 år sedan där vi får följa huvudpersonen Nick som flyttar till ett nytt område. En av hans grannar är den mytomspunne Jay Gatsby som ständigt bjuder in till storslagna fester. För att du ska ha ett riktigt bra Gatsby tema ska du inspireras av 1920-talet och gärna tänka extra flådig vad gäller dekorationer, mat och dryck. Likt de fester som den store Gatsby i boken arrangerar så ska inte heller din fest vara sparsmakad.

Kläder

En sak som gör att en gatsby tema fest sticker ut lite mer i mängden är kläderna. Som vi nämnde tidigare så utspelar sig boken på 1920-talet. Därför ska även kläderna likna det man bar till fest på 1920-talet. Men det kan vara ganska svårt att veta vad typiska 1920-tals kläder är. Ett bra tips är att öppna din sökmotor och söka efter gatsby tema man för att se ett flertal lyckade utstyrslar på temat. Tänk kostym, hängslen, fluga och hatt. Vilket är saker många redan har hemma. Men du kan också beställa en kostym på nätet eller gå till närmsta second hand affär.

Om det passar dig bättre att klä dig som kvinnorna gjorde på den tiden kan du även där öppna din sökmotor och söka efter gatsby tema klänning för att få ett bra hum om hur 1920-talets klänningar såg ut. Med hjälp av sökmotorer kan du också se de tidstypiska frisyrerna. Sedan finns det accessoarer. Gärna långa eleganta handskar, långa pärlhalsband, pannband med fjädrar eller andra utsmyckningar och en lång cigarett.

Dekorationer, mat och dryck.

Nästa steg för en riktig lyckad gatsbyfest är dekorationerna. Inred gärna med fjädrar, pärlor och konfetti för att få till en bra gatsby känsla. Tänk glamouröst för att hitta passande dekorationer.

Sedan är det du bjuder på viktigt. När det kommer till dryck ska du allra helst bjuda på champagne och andra mousserande drycker för att följa temat. För att göra det där lilla extra ska du bygga ett champagnetorn av kupade 1920-tals glas. På internet finns det bra guider på hur du går tillväga för att skapa ett champagnetorn.

Sist men inte minst har vi maten. För att få in en glamourös känsla ska du allra helst bjuda på olika sorters snittar. På internet finns det många bra recept på snittar du kan tillaga och servera på din fest. När det kommer till maten ska du tänka lyx, till exempel kräftor eller en ordentlig 3-rättersmiddag.

Aktiviteter

Det sista steget för en riktig lyckad fest är aktiviteterna. På en fest med gatsby tema är det passande om du spelar 1920-tals musik. Men det går också bra att spela moderna låtar från filmadaptionen som utkom år 2013. Om du vill briljera på 1920-talets dansgolv ska du se till att lära dig dansen charleston. Ni kan göra olika musiklekar. Till exempel dansstopp och hela havet stormar.

Något annat som passar väldigt bra på en 1920-tals fest är ett mordmysterium. Då får festens deltagare olika roller och tillsammans ska de lösa ett mord.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer