spot_img
HomeGuiderAtt investera på aktiemarknaden: Vad du behöver veta

Att investera på aktiemarknaden: Vad du behöver veta

Att tjäna pengar är alltid ett hett ämne, och det finns idag många sätt att göra det på. Oavsett om det handlar om att du vill spara pengar till pension, buffert eller nöjen är en av de mest populära metoderna att investera sina ekonomiska tillgångar på aktiemarknaden. Funderar du också på att börja investera dina pengar i aktier? Här är det du behöver veta.

På aktiemarknaden handlas aktier (andelar i företag) mellan investerare. Det är lite som en gigantisk marknadsplats, och det finns många möjligheter att öka sitt eget kapital om du vet hur det fungerar och hur du gör. Naturligtvis finns det alltid en risk att du också kan förlora pengar, så det är viktigt att du gör dina efterforskningar innan du fattar några beslut.

I många fall kan det därför vara bra att läsa på bland olika guider – som hos exempelvis Börssmart – som kan ge mer inblick i hur marknaden fungerar och vilka aktier som passar bäst för dig att investera i.

Olika typer av aktier

Olika typer av aktier

Förutom att veta hur aktiemarknaden fungerar gäller det även att förstå sig på de olika aktietyperna – även kallat aktieslag.

Detta eftersom de kan variera från företag till företag och kan påverka såväl avkastning som utdelning, samt eventuell rösträtt på företagens bolagsstämmor.

  • Stamaktier och preferensaktier: Dessa är de vanligaste typerna av aktier och ger innehavaren en proportionell andel i företaget. Den viktigaste skillnaden mellan de två är att preferensaktieägare har företräde när det gäller utdelning (dvs. de får betalt före vanliga aktieägare) och tillgångar (dvs. om företaget säljs).

  • A-aktier och B-aktier: Beroende om aktien du innehar är en A- eller B-aktie, kan antalet röster du får på bolagsstämman skilja. Vanligast förekommande är att A-aktiernas röstvärde är högre, men det kan också vara tvärtom. Liksom för preferensaktier är syftet att ge vissa aktieägare mer rösträtt än andra.

  • C- och D-aktier: Dessa är mindre vanliga och används främst av hedgefonder och andra stora investerare. De har vanligtvis ingen rösträtt men ger innehavaren rätt till en viss procentandel av företagets vinst (så kallad utdelning).

  • Defensiva och aggressiva aktier: Denna klassificering benämner oftast hur bra aktierna håller sig i vissa ekonomiska förhållanden. De defensiva aktierna tenderar att hålla sitt värde under svårare ekonomiska förhållanden, medan de aggressiva aktierna är mer volatila men kan däremot ge större avkastning.

Hur man köper aktier

Hur man köper aktier

Om du funderar på att köpa aktier gäller det först att öppna ett konto hos en aktiemäklare. Detta är ett konto där du kan köpa och sälja aktier och det finns idag flera olika plattformar att göra detta genom så som Avanza, Nordnet eller din egen bank.

När du väl har ett konto kan du börja köpa och sälja aktier. Det är dock viktigt att komma ihåg att aktiemarknaden kan vara svår att förutspå och det gäller därför att förstå riskerna innan du börjar investera. Se till att sprida ut riskerna genom att investera i en bra blandning av bolag inom olika branscher. Stabila, äldre bolag ger ofta större trygghet än nyare, volatila företag.

Är ditt mål att investera i det långa loppet är en tumregel att bara investera de pengar du inte behöver ha användning av på kort sikt. På så sätt kan du rida ut eventuella turbulenser på marknaden och ha större chans att göra vinster på lång sikt.

Senaste inläggen

Bästa app för Aktier & fonder

En kund hos SAVR månadssparar i snitt 1 000 kr med ett startkapital på 60 000 kr. Se hur mycket just du kan spara på att halvera dina fondavgifter.

Se mer