En bild på en man som sparar pengar

Du har bestämt dig för att börja spara pengar och investera dem på ett smart sätt. Men hur ska man göra? Här går vi igenom våra bästa tips på hur du kan placera dina pengar för att få en fin avkastning på lång sikt.

1. Skaffa en nätbank för att investera pengar

Det går att köpa aktier och fonder hos de flesta svenska banker. Men vill du försäkra dig om att kunna handla till de lägsta avgifterna (courtage) är det bra att välja någon av de lite modernare nätbankerna.

Läsarnas Favoriter

Läsarnas Favoriter: VPN och Fondsparande

NordVPN
Skydda din integritet med NordVPN
Efter en omröstning har våra läsare utsett NordVPN till den bästa VPN-tjänsten. Våra användare älskar hur enkel och säker den är. Gör som tusentals andra och säkra din internetanvändning med NordVPN.
Läs mer
SAVR
Halvera dina fondavgifter med SAVR
Våra läsare har röstat fram SAVR som den bästa plattformen för fondsparande. SAVR utmanar de stora aktörerna och erbjuder marknadens bästa priser. Få mer pengar över till dig själv och börja spara smartare med SAVR.
Läs mer

De två största och vanligaste är Avanza och Nordnet. Bägge är bra, billiga och enkla att använda. Du blir troligtvis nöjd vilken du än väljer av dessa två, men om du vill kan du skaffa konto i bägge och jämföra. Det är nämligen gratis.

2. Skapa en sparbuffert

2. Skapa en sparbuffert

Oavsett som du ska spara på kort eller lång sikt är det bra att börja med att skaffa sig en sparbuffert.

Det är en summa pengar som får ligga på ett bankkonto för att täcka upp för oförutsedda utgifter. Kanske kan du sikta på att spara ihop en eller två månadslöner. Det ger dig tillräckligt med marginal i din ekonomi.

Vad har det med att investera pengar att göra? Jo, om du har en buffert kan du låta dina långsiktiga placeringar vara i fred. Du lockas inte att sälja av dina aktier eller fonder bara för att du exempelvis måste köpa ett nytt kylskåp.

3. Välj vilken typ av tillgång du ska investera dina pengar i

3. Välj vilken typ av tillgång du ska investera dina pengar i

Ska man köpa aktier, fonder, räntefonder eller något annat? Vad du ska placera dina pengar i beror till stor del på vilken sparhorisont du har.

Bankkonto – för att spara pengar på kort sikt

Behöver du pengarna inom ett eller ett par år är det bäst att inte ta för stora risker. Då kan ett högräntekonto fungera fint.

Det innebär förvisso troligen att du gör en liten förlust eftersom räntan sällan överstiger inflationen, men risken för att värdet fluktuerar är noll.

Aktier & aktiefonder – bästa sättet att investera pengar på lång sikt

Har du en sparhorisont som är 3–5 år eller mer är det troligtvis aktier som är det bästa sättet att investera pengar på.

Börsen brukar i snitt stiga med ca 8 – 12 procent per år. Eftersom den vissa år kan förlora kanske 10, 20, 30 procent eller mer i värde är det viktigt att betona att du behöver vara långsiktig. Är du det kommer det att löna sig.

  • Aktier – Genom att köpa rena aktier får du ett direkt ägande i olika bolag. Du väljer själv exakt vilka företag du ska investera i.
  • Aktiefonder – Vill du slippa välja vilka aktier du ska köpa kan du köpa aktiefonder i stället. En sådan består alltid av minst 16 olika bolag vilket ger dig fin riskspridning.

Tips – Det finns många ekonomibloggare och aktiebloggare som helt gratis delar med sig om sina bästa idéer kring sparande och investeringar. StockBlogs.se är Sveriges största samlingsplats för bloggar om aktier och ekonomi. Där kan du följa de senaste inläggen i flödet varje dag.

Räntefonder & blandfonder – för medellång sparhorisont

Räntefonder & blandfonder – för medellång sparhorisont

Det kan vara riskabelt att placera pengar som du planerar att använda inom de närmsta tre åren i aktier.

Ett alternativ till att använda ett bankkonto med låg ränta är att investera sparkapitalet i räntefonder eller blandfonder:

  • Blandfonder – Innehåller en blandning av aktier och räntefonder och ger därför en balans mellan avkastning och risk.
  • Korta räntefonder – Lägst risk men oftast också ganska låg avkastning. Dock kan det finnas möjlighet till högre avkastning än på bankkonto.
  • Långa räntefonder / obligationer – Ger ofta högre avkastning än korta räntefonder. På kort sikt är de dock känsliga för räntehöjningar.
  • Företagsobligationer – En typ av räntefond som kan ge högre avkastning än övriga kategorier, men risken är också större genom att det finns en direkt koppling till bolag som är börsnoterade.

4. Diversifiera dina placeringar – bygg en aktie- eller fondportfölj

4. Diversifiera dina placeringar – bygg en aktie- eller fondportfölj

För att lyckas med dina investeringar på sikt behöver du sprida på riskerna. Lägg inte alla äggen i samma korg. Riskspridning är nyckeln till framgång, inte förmågan att pricka in exakt vilka aktier som är bäst just nu.

Utgå från din sparhorisont och skapa en portfölj som avspeglar den risknivå du vill ha. I den långsiktiga portföljen är det alltså aktier eller aktiefonder som är det bästa valet.

ISK? – I de allra flesta fall är det bäst att ha sina aktier eller aktiefonder på ett investeringssparkonto (ISK). Räntefonder är däremot bättre lämpande för ett traditionellt aktie- och fondkonto. Orsaken är hur de olika kontona beskattas.

Köp minst 12 – 15 olika aktier

Köp minst 12 – 15 olika aktier

Väljer du att köpa aktier bör du bygga en portfölj med minst 12 – 15 olika aktier. Se även till att sprida på innehaven mellan olika branscher, exempelvis, industribolag, tjänstesektor, konsumentvaror, läkemedelsbolag och så vidare.

Du kan även sprida på riskerna genom att köpa en blandning av tillväxtbolag och mer stabila bolag. Stabila utdelningsaktier som brukar höja utdelningarna varje år är som regel en bra investering.

Skaffa en aktiescreener – Genom att använda en aktiescreener som exempelvis Börsdata kan du lätt hitta bra aktier att köpa.

Bygg en enkel fondportfölj

Vill du inte analysera olika aktier och bedöma vilka som är bäst att investera i kan du köpa fonder istället.

Eftersom aktiefonder alltid innehåller minst 16 aktier räcker det att köpa ett par olika fonder för att få en riktigt god riskspridning. Satsa gärna på en bred globalfond och komplettera eventuellt med en Sverigefond.

Se upp för dyra fondavgifter och väldigt nischade specialfonder. Håll det enkelt. Genom att köpa indexfonder kan du följa aktieindex till en låg avgift eller helt gratis (beroende på fond).

5. Spara regelbundet och försök inte tajma marknaden

5. Spara regelbundet och försök inte tajma marknaden

Egentligen är det inte svårt att spara pengar på sikt. När du väl har valt ut vad du ska placera pengarna i är det bara att se till att spara så mycket som möjligt varje månad.

Med hjälp av något som kallas för ränta på ränta kommer du att märka att dina sparpengar börjar växa exponentiellt på sikt.

Spara automatiskt

Köper du aktier kan du lägga upp en autogirobetalning från ditt lönekonto till ditt konto hos din nätbank den 25:e varje månad.

Därefter loggar du in och placerar pengarna. Väljer du aktiefonder kan du till och med låta nätbanken placera pengarna åt dig automatiskt varje månad.

Tajma inte börsen

Då och då går det dåligt på aktiemarknaden. Det är naturligt. De allra flesta som försöker tajma marknaden och ”sälja i tid” och ”köpa på botten” misslyckas.

Det brukar sluta i att aktiekurserna fortsätter stiga efter att man sålt eller att man säljer nära botten.

Istället är det bra att fortsätta spara i aktier eller aktiefonder även när börsen går dåligt. Kan du spara lite extra då är det rent av positivt. Det är ju rea så passa på!

6. Balansera om portföljen

När det gått ett år och du tittar på hur dina investeringar utvecklats kommer du att märka att vissa placeringar gått bättre än andra.

Det är naturligt och gör i sig inget, men för att din risknivå i portföljen ska vara den som du bestämt dig för behöver du balansera om den ibland.

Det innebär att du säljer lite av de fonder eller aktier som gått bäst och köper mer av dem som gått lite sämre så att fördelningen blir samma som när du startade. Detta kan du förslagsvis göra en gång om året. Gör du det för ofta blir det bara onödigt dyrt genom extra courtage.

Tips – Det finns fondrobotar som hjälper dig att balansera om portföljen automatiskt. De tar förvisso ut en liten avgift men du slipper tänka på att själv omfördela dina innehav.

7. Ha tålamod med dina investeringar

7. Ha tålamod med dina investeringar

Sist men inte minst – ha tålamod med dina investeringar. Det tar tid att bygga upp ett sparkapital.

Du kan räkna med att det var både en och en annan som slängde in handduken under kriser som IT-bubblan eller finanskrisen. Att se portföljen tappa halva sitt värde gör ont.

Men tänk då på att det är få av dem som valde att fortsätta att spara i ur och skur som ångrat sig.

Stå på dig och fortsätt spara. Byt inte strategi för ofta utan fortsätt lägga undan en summa varje månad, placera dem i dina fonder eller aktier.

Gör du så kommer du inte bara att kunna spara ihop en miljon på sikt utan sannolikt även tio miljoner kronor eller mer om du vill.

Profilbild

Av Magnus Samuelsson

Mitt namn är Magnus Samuelsson. Nedan finner du alla artiklar som jag har skrivit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *