En smörgås är en skiva bröd toppad med smör och/eller något slags pålägg. Du kan äta en smörgås som en del av en måltid eller som en hel lunch eller middag. Smörgås är vanligt i norra delen av Europa.
Den nutida smörgåsen med pålägg har inte funnits så länge i svensk matkultur utan blev vanlig under 1930-talet då det kom kokböcker med recept på olika smörgåsrätter.
Läsarnas Favoriter: VPN och Fondsparande
Varför heter det smörgås – ordets ursprung
Själva ordet smörgås är från 1500-talet och kommer från ord som har att göra med kärning av smör. När smöret kärnas flyter nämligen smörklimpar upp till ytan och eftersom de ser ut som gäss kallas de för flötgäss.
På en del andra dialekter hette det även flötgås eller kärngås. Det var vanligt att familjen gav smöret till barnen som åt dem till brödet eller gröten. Tryckte de ut smöret på brödet med tummen hette det tumgås.